Dom i Ogród

Jak ugotować dobre flaki wołowe?

Ciekawe jaka potrawa wygrałaby plebiscyt na najbardziej polską potrawę? Bigos? A może schabowy z kapustą? Dobrymi kandydatkami są też zupy, które są polską specjalnością kulinarną. Trudno orzec bez sprawdzenia empirycznego, ale jedno jest pewne w plebiscycie na najsmaczniejsze danie z najgorszą nazwą miejsce pierwsze zajmą flaki. Choć coraz mniej osób wie jak ugotować dobre flaki wołowe, to jeszcze wciąż są takie domy, gdzie tę tradycyjną zupę przygotowuje się kilka razy do roku.
Trudno to sobie wyobrazić, ale przed wiekami flaki były zupą ludzi biednych, których nie było stać na mięso. Potrawa ugotowana z wnętrzności krowich była popularna na kresach wschodnich, a po Unii Lubelskiej szybko stała się popularna w Królestwie Polskim.
Do przygotowania dobrych flaków potrzebne są żołądki wołowe. W sklepach można kupić już oczyszczone, odgotowane i pocięte na paseczki, ale najlepiej kupować flaki w płatach i samodzielnie czyścić, odgotowywać a następnie kroić.
Podstawą zupy jest bogaty wywar mięsno – warzywny. Najlepiej użyć różnych rodzajów mięs: wołowiny, indyka, wieprzowiny. W dużym garnku mięso należy zalać zimną wodą, zagotować z przyprawami (liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziele angielskie) oraz z warzywami takimi jak na rosół. Gotowy wywar należy przecedzić i doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą a następnie dodać do niego pokrojone w paski żołądki wołowe i mięso z wywaru. Flaki można zagęścić lekko złotą zasmażką zrobioną z mąki i masła. Aby zupa miała ładny kolor dodaje się do niej tartą marchewkę wcześniej podsmażoną na maśle.
Flaki wołowe są aromatyczne, sycące, energetyczne. Najlepiej smakują z dodatkiem pieczywa pszennego. Są potrawą często podawaną na weselach, zabawach karnawałowych, imprezach domowych.