Przestrzeganie kilku podstawowych zaleceń wystarczy, aby prawidłowo przechowywać żywność i znaleźć wszystko za pierwszym razem. Funkcje niektórych współczesnych lodówek jeszcze bardziej to ułatwiają.

PORZĄDKOWANIE LODÓWKI.

Kiedy żywność psuje się w lodówce, może to być spowodowane różnymi przyczynami; nie jest w odpowiedniej temperaturze, nie była odpowiednio przechowywana lub nawet dlatego, że zapomnieliśmy o niej i leżała tam zbyt długo. 
W każdym razie, marnowanie jedzenia nigdy nie jest przyjemne. Podobnie jak marnowanie zbyt dużej ilości energii, jest to równie szkodliwe dla planety, jak i dla naszej gospodarki domowej. Dobra wiadomość jest taka, że można znaleźć rozwiązania dla obu tych problemów. Trzeba tylko trochę zaplanować i znaleźć odpowiednią lodówkę.

TEMPERATURA I PRZECHOWYWANIE: DWA KLUCZOWE ELEMENTY

Wiedza o tym, jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce i w jakiej temperaturze jest niezbędna, aby utrzymać ją w dobrym stanie przez cały czas. 
Niskie temperatury uniemożliwiają wzrost mikroorganizmów, ponieważ poniżej 8°C nie mogą się one rozmnażać. W ten sposób, utrzymując wnętrze lodówki w temperaturze od 5ºC do 8ºC, możemy uniknąć zatruć pokarmowych i przyspieszonego rozkładu. Świeża żywność, taka jak mięso czy ryby, jest jeszcze lepiej przechowywana w temperaturze od 1°C do 4°C, podczas gdy idealna temperatura zamrażarki wynosi około -18°C.
W przypadku żywności przetworzonej i gotowej należy bezwzględnie przestrzegać zaleceń zawartych na etykiecie, które wskażą, w jakiej temperaturze należy ją przechowywać i jak długo.

JAK ROZMIESZCZA SIĘ ŻYWNOŚĆ W LODÓWCE?

Organizując lodówkę, należy dążyć do kilku celów.
    1. Przechowywać każdy artykuł spożywczy w miejscu, w którym osiąga on optymalną temperaturę przechowywania. 
    2. Aby szybko wszystko zlokalizować.
    3. Aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń.
Nie ma jednego sposobu na uporządkowanie żywności w lodówce, ale istnieje kilka prostych wytycznych, które pomagają zachować jakość żywności.

KLASYFIKACJA STREF WEDŁUG TEMPERATURY.

Jako ogólna zasada, najzimniejsze obszary lodówki są te w pobliżu zamrażarki, które mogą być na górze lub na dole, a najgłębsze części na dole. Wiele lodówek posiada obecnie ogólną regulację temperatury oraz specjalne szuflady, które gwarantują optymalną temperaturę dla owoców, warzyw, świeżych ryb, piwa itp. 
Należy pamiętać, że drzwi są jednym z obszarów, które podlegają największym zmianom temperatury, ponieważ są stale otwierane i zamykane, więc lepiej jest używać ich do napojów, sosów, dżemów i innych produktów, które nie są tak dotknięte tymi zmianami. 
1. DRZWI.
Należy wziąć pod uwagę, że drzwi są jedną z części, która cierpi najbardziej zmiany temperatury, ponieważ jest stale otwierane i zamykane, więc lepiej jest używać go do produktów, które nie są tak dotknięte przez te zmiany. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę wielkość półek, aby uniknąć niespodziewanych upadków, dlatego na najwyższej półce, która zazwyczaj jest najmniejsza, umieścimy jajka, masło lub słoiki z dżemem. Reszta półek przeznaczona jest na napoje i słoiki z sosami o większej wysokości, takimi jak ketchup czy musztarda.
2. GÓRNA CZĘŚĆ.
Najdalsza część zamrażarki jest idealna dla wszystkich tych produktów spożywczych, które potrzebują mniej zimna, takich jak te zawierające konserwanty, na przykład pikle lub anchois. Nie zaleca się przechowywania przetworów w samej puszce, lepiej przenieść je wraz z własnym sokiem z kiszenia, olejem lub octem do dobrze zamkniętego pojemnika, dzięki czemu nie zabrudzą się i dłużej zachowają trwałość.
3. CZĘŚĆ CENTRALNA.
Tutaj możemy dodać kiełbasy, sery i produkty przetworzone, zawsze szczelnie zamknięte i oddzielone, aby zapobiec ich wysychaniu lub mieszaniu się aromatów. Ta część pośrednia jest również najbardziej odpowiednia do przechowywania butelek z winem, dlatego niektórzy producenci umieszczają w niej stojak na wino.
4. SZUFLADY.
Wiele współczesnych lodówek posiada ogólną regulację temperatury oraz specjalne szuflady, które gwarantują optymalną temperaturę dla warzyw, świeżych ryb czy nawet piwa. Mimo to, najlepszym sposobem na przechowywanie owoców i warzyw jest ich umycie, wysuszenie i włożenie do torebek z małym otworem, aby mogły „oddychać”.

WSZYSTKO POD RĘKĄ.

Optymalne wykorzystanie przestrzeni nie oznacza braku miejsca między artykułami spożywczymi.
    1. Nie należy ich układać w stosy, aby utrzymać właściwą temperaturę. 
    2. Nie należy blokować otworów wentylacyjnych, aby nie dopuścić do zamarznięcia produktów znajdujących się w pobliżu. 
    3. Przeciążona lodówka powoduje skraplanie się wilgoci i powstawanie szronu, choć można temu zapobiec stosując technologię No Frost.
    4. Przy wprowadzaniu nowych produktów konieczne jest przesunięcie tych, które są tam najdłużej, na przód półki lub na górę, jeśli jest to szuflada, aby zawsze mieć pod ręką produkty z bliższą datą ważności. 
5. Jeśli chodzi o higienę, niektóre lodówki wyposażone są w technologie eliminujące ewentualne bakterie i sterylizujące poszczególne komory, dzięki czemu unika się wzajemnego zakażenia i lepiej zachowuje się smak i aromat każdej potrawy.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRAWIDŁOWEGO ZAMRAŻANIA.

Podczas zamrażania mrożonek bardzo ważne jest zachowanie łańcucha chłodniczego, aby nie uległy one żadnym zmianom. Jak? Zostawiając je na koniec przy zakupie, używając torby izotermicznej do transportu i przechowując je najpierw po powrocie do domu, a dopiero potem te schłodzone.
Jeśli zamierzasz zamrozić własne przetwory spożywcze, najlepiej zamrażać je w pojedynczych porcjach, ponieważ po rozmrożeniu nie można ich ponownie zamrozić. Zawsze dobrze przykrywaj całą żywność, w tym żywność przechowywaną w lodówce, używając torebek z zamknięciem typu clip-lock (najlepsza opcja do zamrażania), silikonowych rękawów oraz plastikowych lub szklanych pojemników, które szczelnie zamykają.
Nie zaleca się zamrażania przygotowanej żywności na dłużej niż trzy miesiące, dlatego bardzo praktyczne jest zapisywanie tego, co znajduje się w pojemniku i daty.

NAJLEPSI SPRZYMIERZEŃCY, KTÓRZY POMOGĄ CI UPORZĄDKOWAĆ LODÓWKĘ.

Najlepsze przechowywanie żywności wymaga również odpowiednich pojemników, które pozwolą nam zoptymalizować przestrzeń, a także oszczędzić odpady. Słoiki czy szklane butelki pomogą w higienicznym przechowywaniu resztek jedzenia, soków czy kremów. Zanim zorganizujesz swój jadłospis po sesji gotowania w partiach, zaopatrz się w kolekcję tych pojemników.

LODÓWKI, KTÓRE NAJLEPIEJ PRZECHOWUJĄ ŻYWNOŚĆ.

Istnieją pewne cechy lodówek, które ułatwiają przedłużenie okresu przydatności do spożycia żywności i utrzymanie porządku. Im większa pojemność, tym na przykład więcej miejsca na utrzymanie porządku, ale są też inne, mniej oczywiste zalety, takie jak te, które przynoszą nam nowe technologie.
1. CHŁODZIARKI O DUŻEJ POJEMNOŚCI.
Lodówki te mają pojemność ponad 300 litrów, co przekłada się na szersze półki i szuflady, które bardzo ułatwiają utrzymanie porządku, a także pozwalają na zamrażanie dużych produktów spożywczych.
2. LODÓWKI O WYSOKIEJ WYDAJNOŚCI PRZECHOWYWANIA.
Technologia antybakteryjna, wykrywanie zmian temperatury i dostosowywanie poziomu chłodzenia, kontrola wilgotności, aby owoce i warzywa pozostały soczyste, możliwość wglądu do wnętrza lodówki bez konieczności otwierania drzwi lub zdalne sterowanie z dowolnego miejsca za pomocą telefonu komórkowego, to tylko niektóre z funkcji oferowanych przez te modele.
3. WYDAJNE LODÓWKI.
Jak najlepsze wykorzystanie lodówki oznacza również wybór tej, która jest wydajna. Nie będzie to miało wpływu na konserwację żywności, ale biorąc pod uwagę, że jest to urządzenie, które jest podłączone do prądu przez cały dzień, stanowi ono bardzo istotną część zużycia energii w gospodarstwie domowym.
Zgodnie z zaleceniami etykiety energetycznej, należy wybrać następujące modele, od A do C.